Gerechtelijke procedure, laatste optie
Als een schuldenaar ook na aanmaningen en sommaties niet betaalt, is de laatste optie om een gerechtelijke procedure op te starten.
In een gerechtelijke procedure vraagt u de rechter om de schuldenaar te veroordelen om de openstaande vordering inclusief incassokosten te voldoen. Indien de rechter de vordering toekent kunt u dit vonnis gebruiken om bijvoorbeeld beslag te laten leggen op de bankrekeningen van de schuldenaar.
De procedure
In een gerechtelijke procedure worden een aantal stappen doorlopen. Deze stappen zijn;
- Uitreiken van een dagvaarding inclusief zittingsdatum
- Conclusie van antwoord (eerste verweer van de schuldenaar)
- Conclusie van repliek (antwoord van de eisende partij op het verweer van de schuldenaar)
- Conclusie van dupliek (reactie van de schuldenaar op de conclusie van repliek)
- Comparitie van partijen (eventuele mondelinge behandeling in de rechtbank)
- Vonnis
- Verzet (kan alleen bij een vonnis bij verstek)
- Hoger beroep
- Uitvoering vonnis
Hulp van een deskundige
Bij een vordering tot Eur. 25.000,- bent u niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij een hoger bedrag wel. Bij een vordering tot Eur. 25.000,- kunt u de procedure zelf voeren, maar wij adviseren u toch om u te laten bijstaan door een deurwaarder of advocaat. HFMincasso geeft u graag advies en begeleiding bij het vinden van de meest geschikte partij voor uw zaak.
HFMincasso
Zoals u hierboven kunt lezen komt er nog al wat kijken bij een gerechtelijke procedure. Daarom is het in uw belang om een openstaande vordering zo snel mogelijk uit handen te geven aan een specialist zoals HFMincasso. Met onze expertise zullen wij proberen de vordering te incasseren zonder dat een gang naar de rechter noodzakelijk is.
Wilt u meer weten, neem dan even contact met ons op.